Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk de plaatjes.
Wat weet je al?
Wat kun je al zeggen over het ontstaan van aardbevingen?
De aardkorst
De aardkorst is de buitenste laag van de aarde. Hier leven wij op. Deze laag bestaat uit verschillende platen. Op de afbeelding hieronder zie je deze gekleurde platen.

De gekleurde vlakken zijn de aardplaten. Donker gekleurd zijn de werelddelen.
Het ontstaan van een aardbeving
De aardplaten bewegen heel langzaam, daarom merken we dit meestal niet. Als platen tegen elkaar aanschuiven, dan kan er een aardbeving ontstaan. De twee platen komen dan vast te zitten. Ze drukken zo hard tegen elkaar aan, dat de ze met een schok vrijkomen. Hierdoor ontstaan er trillingen en wordt de aarde op die plek door elkaar geschud. Dit noemen wij een aardbeving. De plek waar de aarbeving het ergst is, noemen we het epicentrum.
Breuklijnen
Aardbevingen komen vooral voor op de plekken waar deze platen elkaar raken. Dat noemen we een breuklijn. Sommige landen liggen dicht bij een breuklijn en hebben daardoor meer kans op aardbevingen. België ligt niet dicht in de buurt van zo'n breuklijn, maar er komen wel eens aardbevingen voor. Dit zijn vaak heel kleine aardbevingen, die we niet of nauwelijks kunnen voelen.
De schaal van Richter
De kracht van een aardbeving kan gemeten worden met een seismograaf. Dit apparaat meet de trillingen in de aarde. Deze trillingen kunnen heel zacht zijn, maar ook heel erg hard. De kracht van een aardbeving wordt weergegeven op de schaal van Richter. De schaal van Richter loopt van 0 tot en met 9. Ieder punt is telkens tien keer zo zwaar. Kracht 6 is dus tien keer zo zwaar als kracht 5.

De schaal van Richter: de kracht van de beving met de gevolgen.