Lees de tekst nog niet.
Lees de titel, tussenkopjes en bekijk de afbeeldingen.
Wat zie en weet je al?
Waar gaat deze tekst over?
Eén van de belangrijkste uitvindingen die de mensen ooit gedaan hebben, is de uitvinding van het wiel. Wielen zien we overal. Onder auto’s en karren, fietsen en treinen, maar ook in allerlei machines. Zonder het wiel konden wij ons niet zo makkelijk verplaatsen. Ook zou het erg lastig zijn om zware vrachten te vervoeren als het wiel niet bestond. Wat zouden we toch moeten doen als het wiel nooit was uitgevonden?
Wanneer het wiel precies is uitgevonden en door wie is niet bekend. Wel is bekend dat het eerste wiel niet eens als wiel voor onder een kar werd gebruikt. Zo’n 5500 jaar geleden gebruikten mensen heel veel potten, vooral om voedsel in te bewaren. Die potten hadden allemaal een ronde vorm. De pottenbakkers van vroeger kwamen erachter dat het makkelijker was om de potten op een ronde schijf te maken. Die schijf konden ze dan draaien, waardoor de pot een mooie, ronde vorm kreeg. Deze pottenbakkersschijf was het eerste wiel dat werd uitgevonden.
Zware vracht
Het duurde nog jaren voordat mensen bedachten om de schijf van de pottenbakkers te gaan gebruiken als wiel onder een kar. Zware voorwerpen, zoals de stenen die de Egyptenaren gebruikten om piramides te bouwen, werden vervoerd op boomstammen. De mensen legden een heleboel boomstammen achter elkaar en daar rolden ze de zware stenen overheen. Jaren later bedachten mensen dat de schijf van de pottenbakkers ook gebruikt kon worden als wiel onder een kar.
Het wiel was uitgevonden
De mensen gebruikten een as om de wielen aan elkaar te maken. Bovenop de as maakten ze een platform waarop ze de zware vracht konden leggen. Het was nu veel makkelijker om voorwerpen te vervoeren. Dit eerste wiel was gemaakt van een grote schijf hout. Later ontdekten mensen dat die grote houten schijf best zwaar was. Een wiel met spaken werd uitgevonden en dat was veel lichter en sneller. Vele jaren later, rond 1800, werden de draadspaken en luchtbanden uitgevonden. Deze wielen zien we vandaag de dag nog steeds overal terug.