Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk het plaatje.
Wat zie je al?
Wat kun je over het plaatje zeggen?
 
Op de aarde leven heel veel verschillende planten en dieren.
Kijk maar eens om je heen. Wat zie je allemaal?

In België leven heel andere dieren dan bijvoorbeeld in Afrika. Daar leven leeuwen, nijlpaarden en neushoorns. In België zie je een koe in de wei en leven vossen in het wild. Ook groeien er paardenbloemen in het gras. In Zuid-Amerika zie je palmbomen en groeien er zelfs vleesetende planten! Hoe komt het dat er in verschillende landen ook verschillende planten en dieren leven?
Dat heeft te maken met het weer. Hoe warm is het in een land? Hoeveel regen valt er? Schijnt de zon er vaak? Sommige dieren en planten kunnen niet goed tegen kou. Een leeuw kan bijvoorbeeld niet leven op de Noordpool. Een ijsbeer kan juist niet leven in het warme Afrika.
De dieren hebben voedsel nodig dat op een bepaalde plek op aarde te vinden is. Zo eet een ijsbeer bijvoorbeeld vis. Die vissen zwemmen niet in de woestijn van Afrika. De ijsbeer kan daar dus niet leven. Pandaberen eten bamboe. Deze bamboe groeit in China. In België groeit geen bamboe, dus leven hier ook geen pandaberen.

Voor de planten is het weer ook heel belangrijk. Sommige planten hebben veel zonlicht, warmte en veel water nodig. Een cactus bijvoorbeeld niet. Die kan op hele warme en droge plekken groeien. In België is het niet heel warm en regent het veel. Een cactus zal hier dus ook niet groeien.
Het weer bepaalt dus welke dieren en planten er op aarde leven.