Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en de tussenkopjes.
Wat zie je al?
Waardoor ontstaan er veranderingen in het klimaat?
Het klimaat wordt bepaald door allerlei factoren: de hoeveelheid zonneschijn, de neerslag, de temperatuur en de wind. In de loop van de tijd zijn er op aarde verschillende veranderingen in het klimaat opgetreden. Deze veranderingen kunnen ontstaan door de natuur, maar ook door de rol van de mens.
Natuurlijke veranderingen
De veranderingen over langere periode op de geologische tijdschaal kunnen ontstaan door veranderingen van de aardbaan om de zon, veranderingen in de stand van de aarde ten opzicht van de zon, veranderingen in de dampkring, veranderingen in de straling op aarde, in de ligging van hoge en lage luchtdrukgebieden, in de loop van de zeestromen, in de ligging van de werelddelen en in de verdeling van land en zee. Dit kunnen veranderingen in het klimaat zijn die heel langzaam plaatsvinden.
Het Tobameer in Indonesië.
Er kunnen ook plotselinge veranderingen plaatsvinden. Een voorbeeld hiervan kan een vulkaanuitbarsting zijn. Er komen dan ernorme hoeveelheden stenen, as en gas de lucht in, waardoor er over een langere periode minder zonnestraling op aarde komt. De temperatuur daalt dan. Dit gebeurt ook bij een meteorietinslag of bij zeer grote bosbranden.
Veranderingen door de mens
Tegenwoordig worden klimaatveranderingen ook veroorzaakt door de mens. Sinds de Industriële revolutie verbruiken mensen veel fossiele brandstoffen. Tijdens de verbranding van deze brandstoffen komen er stofdeeltjes en afvalstoffen in de lucht. Bijvoorbeeld CO2. CO2 absorbeert infrarode straling, waardoor de warme straling van de zon minder goed de aarde kan verlaten. Hierdoor warmt de aarde steeds meer op: het broeikaseffect. Doordat er steeds meer mensen en dieren op aarde komen, worden er ook steeds meer schadelijke stoffen in de lucht gebracht. Het gat in de ozonlaag wordt daardoor ook groter.
Denk hier maar eens over na…
De klimaatveranderingen die door de mens veroorzaakt worden, kunnen grote gevolgen hebben. Doordat de aarde steeds meer opwarmt, kunnen poolkappen smelten en stijgt de zeespiegel. Woestijnen worden groter, waardoor er meer hongersnood komt. In België kennen we een zeeklimaat, maar misschien verandert dit wel in de toekomst. Zullen onze zomers ook steeds langer en warmer worden?