Lees de tekst nog niet.
Bekijk de plaatjes.
Wat zie je al?
Welke uitspraak over het weer is juist?
Aan het eind van het journaal bespreken ze vaak het weerbericht, maar wat is nou precies 'het weer'? Wie onderzoekt de weersvoorspellingen? Hoe zoeken ze dat uit?
Het weer
Het weer is een momentopname van weerbepalende factoren: temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, bewolking en wind. De temperatuur geeft aan hoe warm of koud het ergens is. De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel vocht er in de lucht zit. Neerslag is een verzameling waterdeeltjes die uit een wolk of groep van wolken naar beneden valt. Voorbeelden van neerslag zijn regen, sneeuw en hagel. Als je al deze weerbepalende factoren meet met weerinstrumenten, kun je het weer bepalen. In België wordt dit gedaan bij het KMI.
Het KMI
Het KMI is een afkorting en staat voor: Koninklijk Meteorologisch Instituut. Zij houden voor heel België in de gaten wat voor weer er aan komt, hoe het klimaat zich ontwikkelt en of er eventuele aardbevingen op komst zijn. Dit onderzoeken zij met behulp van verschillende weerinstrumenten op verschillende plekken in België. Aan de hand van deze gegevens kunnen zij voorspellingen doen over het weer.
Weerinstrumenten
Weerinstrumenten worden gebruikt om de weerbepalende factoren te berekenen. Een aantal weerinstrumenten op een rij:
- Thermometer of temperatuurmeter: hiermee meet je de temperatuur;
- Regenmeter of pluviometer: hiermee meet je hoeveel regen er is gevallen;
- Barometer of luchtdrukmeter: hiermee meet je de luchtdruk;
- Windhaan of weerhaan: hiermee kun je de windrichting bepalen;
- Hygrometer: hiermee meet je de luchtvochtigheid;
- Windmeter of anemometer: hiermee meet je de windsnelheid.
Naast deze weerinstrumenten maakt het KMI ook gebruik van een weerballon. Een weerballon is een ballon die gevuld is met helium. Onderaan deze ballon zit een kastje. Dit kastje registreert gegevens vanuit de lucht. De weerballon wordt 's middags en 's nachts om 12 uur opgelaten.