Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk de plaatjes.
Wat zie je al?
Welk woord past niet bij deze tekst?
De zee is een grote hoeveelheid water die is verbonden met een andere zee of oceaan. België heeft ook een zee die bij het land hoort: de Noordzee. Misschien ben jij er al wel eens geweest of woon je er dichtbij?
De oppervlakte van het zeewater noemen we de zeespiegel. De hoogte van het water wordt bepaald door het getij, de weersomstandigheden, de luchtdruk en de wind. De zwaartekracht van de maan en (in mindere mate) van de zon hebben invloed op de waterstand. Deze wisseling noemen we het getij. Als het water stijgt, dan noemen we dit vloed of opkomend tij. Als het water daalt, noemen we dat eb of afgaand tij. Als het water de maximale hoogte heeft bereikt, dan heet dit hoogwater. Als het water de minimale hoogte heeft bereikt, dan heet het laagwater.
Het water in de zee stroomt en beweegt. Deze beweging zie je vooral goed aan de golven. Golven ontstaan door de wind die over het zeewater blaast. Als de wind heel hard is, dan zijn de golven ook hoger. Als de golven omslaan op het strand, dan breekt een golf. Dit gebeurt in de branding. Dat is het deel van de zee, wat het dichtst bij de kust ligt. In het Engels wordt de branding ook wel surf genoemd. Daarom heet deze sport ook surfen.
In de zee leven verschillende dieren en planten zoals vissen, zeezoogdieren, zeeschildpadden en zeevogels. Ook kwallen, zeesterren en zee-egels leven er. Welke dieren er precies in welke zee leven, is afhankelijk van het klimaat. Misschien heb je wel eens gesnorkeld in een ver land en zag je allerlei gekleurde vissen, maar ook verschillende soorten koraal. Deze vissen kom je niet tegen in de Noordzee, want hier leven weer andere soorten. De temperatuur van het water is belangrijk, maar natuurlijk is ook het behoud van de zee en de bodem erg belangrijk.
In de Noordzee wordt bijvoorbeeld intensief gevist, er varen heel veel boten doorheen en er vinden olie- en gasboringen plaats. Hierdoor is de bodem van de zee al ernstig aangetast en zijn er al veel riffen en schelpenbanken verdwenen. Ook in andere landen wordt het leven onder water flink bedreigd. Dit heeft ook effect op het leven op aarde, dus het is erg belangrijk om de onderwaterwereld te beschermen.
Denk hier maar eens over na…