Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk het plaatje.
Wat weet je al?
Waar kun je een kanaal mee vergelijken?
België is een echt waterland. Er is invloed van de zee, maar er zijn ook grote rivieren, meren, polders, beken en sloten. Ook kent België veel kanalen.
Een kanaal is een gegraven waterweg. Anders dan natuurlijke rivieren zijn de kanalen door de mens aangelegd. Sloten en grachten zijn bijvoorbeeld ook gegraven door de mens, maar zijn smaller en verbinden geen plaatsen op grote afstand. Een gracht verbindt bijvoorbeeld grachtenpanden in een stad met elkaar, maar een kanaal verbindt steden die ver uit elkaar liggen met elkaar.
In de 19e eeuw werd besloten dat er meer kanalen in België moesten komen. Zo konden de boten hun ladingen met goederen sneller vervoeren. Voor de vele fabrieken waren de kanalen ook een goede uitkomst. Via deze kanalen konden zij hun producten sneller aanvoeren en afvoeren. De eerste kanalen werden echt met de hand uitgegraven. In die tijd waren er namelijk nog geen graafmachines. Kanalen werden voornamelijk aangelegd voor het vervoer van goederen, maar op bepaalde plekken werden er via de kanalen ook mensen vervoerd.
Kanalen moesten bij het aanleggen aangepast worden aan de natuurlijke omgeving. Hoogteverschillen in het landschap werden overwonnen door bijvoorbeeld sluizen en bruggen aan te leggen. Een sluis is een groot bouwwerk in een kanaal. Het lijkt op een grote poort. De sluis kan het water tegenhouden of juist door laten stromen, zodat het water aan de andere kant hoger komt te liggen. De waterhoogte aan de ene kant van de sluis is altijd anders, dan aan de andere kant. Door de waterstand in de sluis te regelen kunnen boten altijd rustig doorvaren.
Samenvattend werkt een sluis als volgt:
- Het schip komt aan.
- De sluisdeuren gaan open en het schip vaart naar binnen.
- De schotten gaan open en het water stijgt tot gelijke hoogte.
- De sluisdeuren gaan open en het schip vaart verder.
Het langste kanaal in België is het Schelde-Rijnkanaal. Dit kanaal heeft een lengte van 79,1 kilometer!
Denk daar maar eens over na…