Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk de plaatjes.
Wat zie je al?
Waar denk je dat deze oefening over gaat?
Op aarde groeien verschillende soorten bomen en planten. Denk maar eens aan de vakanties in het buitenland. Misschien heb je daar wel grote palmbomen, bananenbomen of olijfbomen gezien. Deze bomen groeien niet in België. Het klimaat bepaalt waar verschillende soorten bomen en planten kunnen groeien. Een denneboom groeit immers niet aan het strand in Spanje en een palmboom groeit niet op een bergtop. De temperatuur, de neerslag en de omgeving zijn dus bepalend.
Reuzenbamboe in het tropisch regenwoud.
Een andere naam voor plantengroei is vegetatie. Onze aarde kunnen we verdelen in verschillende gebieden waar verschillende plantengroei voorkomt. Zo'n gebied noemen we een vegetatiezone. Hieronder worden deze zones uitgelegd. Een beetje aparte vegetatiezone is de zone met het landijs en het hooggebergte. Hier komt namelijk geen vegetatie voor.
Toendra
Hier komen korte planten voor die goed tegen de kou en vocht kunnen, zoals mossen, gras en soms ook struiken. Deze zone komt bijvoorbeeld voor in het uiterste noorden van Rusland.
Taiga
Dit is een zone waarin de naaldbossen voorkomen. Naaldbossen bestaan uit naaldbomen, bomen met naaldachtige bladeren. Denk hierbij aan een denneboom of een spar. Naaldbomen blijven altijd groen. De bladeren vallen er niet af. Deze zone komt op grote schaal voor in het noorden van Rusland en Scandinavië.
Gemengd woud
Dit is een zone waar zowel naaldbomen als loofbomen naast elkaar voorkomen. Loofbomen zijn bomen die niet altijd groen blijven en waarvan de bladeren er in de herfst afvallen. Denk hierbij aan een eikenboom, een beukenboom of een esdoorn.
Loofwoud
In deze zone komen alleen bomen voor die in de winter hun bladeren laten vallen, omdat het te koud is en de wortels van de bomen in de winter moeilijk vocht kunnen opnemen uit de grond. We vinden deze zone in delen van Europa, China en de Verenigde Staten.
Grassteppe
Deze zone is eigenlijk te droog voor bomen, daarom groeit er vooral gras. Een groot grassteppegebied ligt in het centrale gebied van de Verenigde Staten.
Mediterrane vegetatie
In het Middellandse zeegebied komt zogenaamde mediterrane vegetatie voor. Deze planten hebben lange wortels, zodat ze in de droge zomer nog bij het grondwater kunnen. Deze zone komen we ook in delen van Californië tegen.
Woestijnsteppe
In deze vegetatiezone valt slechts enkele maanden van het jaar regen. Er is te weinig vocht voor bomen om te groeien. Wel groeien er bepaalde grassoorten, die met hun lange wortels diep in de grond kunnen. Wanneer de graspollen ver uit elkaar staan noemen we dit de woestijnsteppe zone.
Woestijn
Dit is een hele droge zone, waarin vrijwel geen planten groeien. Soms zie je in een woestijn een oase. Dit is een klein stukje grond waar water is en planten groeien. Zo'n oase ontstaat wanneer er water van bijvoorbeeld een gebergte ver weg door een waterdoorlatende laag in de grond wordt aangevoerd. Bekende woestijnen zijn de Sahara, de Gobiwoestijn, de Arabische woestijn en de Australische woestijn.
Savanne
In Afrika treffen we gebieden aan waar het erg warm is en waar het een deel van het jaar vochtig is. In die vochtige periode valt er vrij veel regen, waardoor er verspreid bomen en hoge grassoorten groeien. Deze gebieden zien we vooral in Zuid-Amerika en Midden-Afrika.
Tropisch regenwoud
Dit is een zone met een heleboel verschillende boom- en plantensoorten. Het tropisch regenwoud komt voor in de gebieden langs de evenaar, waar het het hele jaar door erg warm en vochtig is en waar heel veel neerslag valt. Het Amazoneregenwoud in Zuid-Amerika is het grootste regenwoud op aarde.
Een aparte vegetatiezone is die van het landijs en het hooggebergte waar de eeuwige sneeuw voorkomt. In deze gebieden groeien geen bomen of planten. Denk bij deze zone aan Groenland en Antarctica.