Misschien heb je wel eens een (broei)kas gezien. Dit is een gebouw van glas waarin groenten, fruit en planten worden gekweekt. Zo'n kas is gemaakt van glas, zodat de warmte er snel in kan en er juist minder snel uit kan. Deze opwarming gebeurt ook op onze aarde. Wij hebben alleen geen glas rondom onze aarde, maar een laag van gassen. Die laag van gassen noemen we de atmosfeer of de dampkring.
Het natuurlijke broeikaseffect kunnen we uitleggen aan de hand van de bovenstaande afbeelding.
- De zonnestralen komen door de dampkring binnen.
- Nadat de zonnestralen de aarde hebben geraakt, weerkaatsen ze terug richting de dampkring.
- Een deel van die weerkaatste zonnestralen gaan weer terug de ruimte in.
- Een ander deel van de warme stralen blijft hangen tussen de dampkring en de aarde.
Zonder de dampkring zou het veel kouder zijn op aarde. Zoals je hierboven hebt gelezen, zorgt de dampkring ervoor dat de warmte blijft hangen. Gelukkig gaat een deel van de warme zonnestralen weer terug de ruimte in, want anders zou het veel te warm worden.
Sinds de industriële revolutie wordt het echter steeds warmer op aarde. De gassen die van alle auto's, machines, fabrieken, spuitbussen, etc. vrijkomen, blijven in de lucht hangen. Deze gassen zorgen ervoor dat de weerkaatste zonnestralen minder makkelijk door de dampkring kunnen en blijven hangen. Dit noemen we ook wel het versterkte broeikaseffect. De aarde wordt daardoor steeds warmer wat weer zorgt voor klimaatverandering.
Het opwarmen van de aarde heeft veel gevolgen voor al het leven. Door de warmte ontstaat er droogte, waardoor de oogst eerder mislukt. Daarnaast smelt het ijs in de ijsgebieden en komt dit in de zee terecht. Het waterpeil stijgt en daardoor ontstaan er overstromingen. Kunnen we dan iets tegen deze snelle opwarming doen? Het beste zou zijn om ervoor te zorgen dat er geen gassen van bijvoorbeeld auto's, machines en fabrieken meer in de dampkring terecht komen. We kunnen meer gebruik maken van zonne- en windenergie. We kunnen het milieu ook helpen door minder elektriciteit en water te gebruiken. Probeer bijvoorbeeld wat minder lang te douchen, doe de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en doe een dikke trui aan in plaats van de verwarming een paar graden hoger te zetten.