Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk het plaatje.
Wat zie je al?
Op hoeveel kilometer diepte ligt de aardkern?
De aarde bestaat uit allemaal lagen. In het plaatje zie je de hoofdlagen: de aardkern, de aardmantel en de aardkorst.
In het midden van de aarde zit de aardkern. In de aardkern is het gloeiend heet. Het kan daar wel 4.000 graden worden! De kern van de aarde ligt op ongeveer 6.370 kilometer diepte en bestaat uit ijzer en nikkel. Je kunt de kern ook weer onderverdelen in twee lagen: de binnenkern en de buitenkern. De binnenkern is het middelpunt en bestaat uit vast materiaal, de buitenkern is vloeibaar.
Om de kern zit de aardmantel. De aardmantel is ongeveer 2.900 kilometer dik. Deze mantel bestaat uit een vloeibaar gesteente. Dit noemen we ook wel magma. De aardmantel kun je onderverdelen in twee delen: de binnenmantel en de buitenmantel.
Daaromheen zit de aardkorst. Dit is, in verhouding tot de rest van de aarde, een dun laagje van steen. De bovenkant van de korst is het landoppervlak of de zeebodem. De aardkorst bestaat uit verschillende platen. Dit noemen we aardplaten. Deze aardplaten zitten niet vast aan de aarde, maar ze drijven als het ware. De aardplaten bewegen dus een beetje. Die beweging ontstaat door de stroming van de magma. Dit merken wij niet, omdat het elke keer maar een heel klein stukje is.