Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk het plaatje.
Wat weet je al?
Hoe lang is het geleden dat dinosauriërs op aarde leefden?
Dinosauriërs leefden in het geologische tijdvak Mesozoïcum, dat ongeveer 165 miljoen jaar duurde. Dit tijdvak bestond weer uit drie tijdsperioden: het Trias, het Jura en het Krijt. In deze verschillende perioden, leefden dus ook verschillende soorten dinosauriërs. De dino's leefden niet allemaal in dezelfde tijd. De Stegosaurus was een dino die in de tijdsperiode van het Jura leefde. Deze dinosaurus was al 80 miljoen jaar uitgestorven, voordat de Tyrannosaurus in de periode van het Krijt leefde.
Denk hier maar eens over na...
Aan het begin van het tijdperk van de dinosauriërs waren alle werelddelen nog aan elkaar verbonden. Er was dus één groot werelddeel. De dinosauriërs leefden overal op dit grote continent. Toen de werelddelen uit elkaar dreven, bleven de verschillende soorten dino's op dat werelddeel. Dinosauriërs leefden dus overal op aarde.
Naar aanleiding van vondsten van de botten van dino's, diep in de grond, zijn nu ongeveer 1.000 verschillende soorten dinosauriërs benoemd. Onderzoekers denken dat er nog zeker honderden soorten niet gevonden zijn. Wie weet worden er door archeologen nog meer overblijfselen van onbekende soorten gevonden.
We denken vaak dat dinosauriërs allemaal heel erg groot waren, maar dat is zeker niet het geval. De kleinste dinosaurus was niet groter dan een kip. Deze dino was ongeveer een meter lang en woog maar 2,5 kilo. De allergrootste dino was reusachtig. Deze dinosaurus was 23 meter lang en 12 meter hoog. Dat is ongeveer net zo hoog als een uitkijktoren! Er zijn zelfs botten gevonden die onderzoekers laten denken dat er dino's bestonden die nog groter waren. Doordat de vondsten van die dino's niet compleet zijn, kan dit niet met zekerheid gezegd worden.
De meeste dinosauriërs aten planten. Sommigen waren vleeseters. Zij aten andere zoogdieren of dinosauriërs. De levensduur van een dino kan niet exact bepaald worden. Waarschijnlijk lag dit tussen de tientallen en honderden jaren. Deze schatting wordt gemaakt aan de hand van de levensduur van moderne reptielen zoals de alligator of de schildpad. Dit zijn beide diersoorten die overeenkomsten vertonen met dinosauriërs en (redelijk) oud konden worden.
Denk hier maar eens over na...
Aan het eind van de Krijt periode stierven alle dinosauriërs uit. Zij hebben in de geschiedenis van de aarde het langst geleefd. Er zijn verschillende theorieën die aangeven wat er met de dino's is gebeurd. Zo zou er een hele grote vulkaanuitbarsting zijn geweest, die al het leven op aarde heeft beëindigd. Door de grote hoeveelheid gas, lava en as kon de zon niet meer goed schijnen, werd het water vervuild en was er geen voedsel meer te vinden. Ook zou een inslag van een grote meteoriet op aarde ervoor gezorgd kunnen hebben dat de dinosauriërs uitstierven. Door deze inslag volgden verschillende natuurrampen elkaar op, wat het einde van de Krijt periode betekende en het einde van de dino's. In Midden-Amerika is een hele oude krater gevonden die deze theorie versterkt. Echt zeker weten doen we het dus nog niet.