Lees de tekst nog niet.
Bekijk het plaatje.
Wat zie je al?
Welke woorden passen bij deze tekst?
Nieuw land maken
Vroeger zag België er anders uit dan nu. Er was toen namelijk veel meer water. Omdat mensen meer ruimte wilden om te wonen en te werken, wilden ze nieuw land maken. Plaatsen die nog onder water lagen, wilden ze droog leggen. Zo zou het nieuwe land ontstaan. Zo'n drooggelegd stuk land noemen we een polder.<
Het droogleggen van het land
De polders zijn op verschillende manieren gemaakt. Een manier was al het water uit een gebied weghalen. Dit gebeurde met gemalen. Een gemaal is een soort pomp. Die pomp haalde al het water weg. Dit water lieten de mensen wegstromen via de sloten. Op die manier ontstond er een nieuw stuk grond.
Een andere manier om land droog te leggen, was het maken van dijken. Een dijk is een soort heuvel die het water tegenhoudt. Dit gebeurde langs de kust en langs de rivieren. De stukken land werden voorgoed afgesloten van het water. Eb en vloed konden zo het land niet steeds onder water zetten en weer droog laten worden. Het water kon nooit meer bij het land. Zo ontstond ook hier een nieuw stuk grond om op te wonen en te werken.